7 Tempat Menarik di Thailand Hatyai

Ada ke tempat menarik di Thailand? Apa yang seronoknya di sini? Ramai rakyat Malaysia suka menghabiskan masa di sini. Sebenarnya, Negara Thailand mempunyai daya tarikannya yang tersendiri. Negara Thailand mempunyai pelbagai jenis tempat yang cantik, seni bangunannya yang unik, pantainya yang cantik dan bersih, makanan dan minumannya yang sedap dan pelbagai lagi. 

Jom Kenali Antara Tempat Menarik Di Thailand – Hatyai

Jadi, artikel ini akan membincangkan dan akan membawa anda ke tempat-tempat menarik di Hatyai Thailand. Antara tempat-tempat menarik di Hatyai Thailand yang wajib anda lawati adalah seperti:

1. KHLONG HAE FLOATING MARKET

Hatyai sangat popular dengan pasar terapung. Jadi, anda wajib ke sini! Di sini di jual menjual pelbagai jenis makanan dan minuman Thailand.

2. ASEAN NIGHT NIGHT BAZAAR

ASEAN night bazaar merupakan pasar malam terbesar yang beroperasi pada jam 4.30 petang hingga 10 malam. Di sini, menjual pelbagai jenis pakaian, makanan, minuman dan banyak lagi. Pasti anda akan rambang mata untuk memilihnya.

3. CHANG PUAK ELEPHANT CAMP HAT YAI

Di sini, anda boleh melihat gajah dengan jarak yang dekat. Anda juga boleh membuat aktiviti seperti elephant riding. 

4. SAMILA BEACH

Samila Beach mempunyai sebuah patung Ikan Duyung Emas.  Patung Ikan Duyung Emas ini dibina pada tahun 1966 yang mempunyai kisah legendanya tersendiri.

5. CENTRAL FESTIVAL MALL

Jika anda seorang yang kuat shopping, anda boleh datang ke Central Festival Mall ini. Central Festival Mall ini adalah sebuah pusat membeli belah terbesar di Hat Yai. Central Festival Mall ini menawarkan pelbagai barangan yang berjenama, restoran makanan, ice skating, pusat bowling, wayang 3D dan pelbagai lagi. 

6. CENTRAL MOSQUE OF SONGKHLA PROVINCE

Dibuka pada tahun 2021, masjid ini terdiri dari 3 aras. Lengkap dengan fasiliti tempat letak kenderaan, tempat program agama dan aras untuk ruangan solat. Masjid ini dibina seakan-akan Taj Mahal. Jadi, anda boleh lihat sendiri keindahan masjid ini. 

7. PHRA MAHA CHEDI TRIPOB TRIMONGKOL (STEEL PAGODA)

Di Negara Thailand anda akan melihat pagodanya di bina dengan senibina yang unik dan bahan pembuatannya menggunakan besi tahan karat. Jadi, anda boleh datang sendiri kesana untuk melihatnya.

Konklusinya, banyak tempat menarik di Hatyai Thailand. Jom bercuti ke Negara Thailand! Lebih mudah untuk masuk ke sana kerana ia berdekatan dengan Negara Malaysia. 

Travel Tempat Menarik di Thailand Cara Masuk Ke Thailand Dengan Mudah 

Bagi anda yang pertama kali untuk ke Negara Thailand, sebenarnya untuk ke sana tidak semestinya menggunakan jalan udara sahaja. Anda masih boleh menggunakan jalan darat iaitu dengan kereta api atau dengan kenderaan sendiri. Macam menarik kan? Travel dengan kenderaan sendiri. Bagi membawa kenderaan sendiri, mudah sahaja. Anda hanya perlu mengambil insurans perlindungan kenderaan anda sahaja.

Jom Dapatkan Insurans Kenderaan Bersama Go Thai.My

Bagi anda yang ingin dapatkan insurans perlindungan kenderaan untuk masuk ke Negara Thailand, anda boleh mengambil di Syarikat Go Thai.My. Hal ini kerana, Syarikat Go Thai.My menawarkan perkhidmatan insurans dengan cepat dan efisien. Jadi, anda tidak perlu menunggu lama untuk dapatkan insurans kenderaan anda untuk masuk ke Negara Thailand.

Kami menawarkan 4 jenis insurans yang patut dimiliki oleh seseorang apabila memasuki negara Thailand. Antara insurans yang patut dimiliki ialah:

1. COMPULSORY

Insurans wajib yang dikenakan ke atas setiap kenderaan keluar ke Negara Thailand di bawah akta “MOTOR VEHICLE ACCIDENT VICTIMS ACT 1992”. Compulsory ini hanya menanggung kos rawatan pihak yang terlibat di hospital Thailand.

2. VOLUNTARY (3RD PARTY INSURANCE)

Jenis insurans voluntary (3rd party insurance) ini amat digalakkan untuk di ambil. Jenis insurans ini melindungi anda dari tuntutan pihak ketiga jika terlibat dengan kemalangan. Insurans ini juga membantu menghindari anda dari membayar pampasan yang di luar jangka.

3. EXTENSION 101

Insurans ini adalah kesinambungan insurans kenderaan yang digunapakai di Malaysia. Sebagai contohnya, di Malaysia anda menggunakan Etiqa Takaful, anda perlu berhubung terus dengan ejen insurans anda untuk mendapatkan perlindungan tambahan semasa di Thailand.

4. PERSONAL TRAVEL INSURANS

Insurans peribadi khusus untuk perlindungan penyakit semula jadi dan tambahan kepada compulsory jika tidak mencukupi. Sebagai contohnya, AIA, AXA, TOKYO MARIN dan lain-lain.

Bercuti di Tempat Menarik di Thailand Sambil Menang Pelbagai Hadiah Menarik!

Jadi, jika anda ingin ke Thailand dengan menaiki kenderaan sendiri. Ambilah insurans dengan Go Thai.My ini. Ia sangat bagus dalam perkhidmatan insurans ini. Go Thai.My juga menawarkan bantuan kecemasan 24 jam untuk anda. Jadi, anda akan lebih selamat.

Berita baik untuk anda! Jika anda mengambil insurans dengan kami, anda akan berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Jadi, tunggu apa lagi, jom dapatkan sekarang!