10 Tempat Makanan Halal di Hatyai

Negara Thailand adalah satu-satunya negara Asia Tenggara yang tidak pernah dijajah kuasa besar dunia. Majoriti penduduk di Negara Thailand adalah beragama Buddha. Hampir 95 peratus penduduk Thailand menganut agama Buddha. Jadi, untuk kita bercuti ke Negara Thailand adakah susah untuk kita menjumpai tempat makanan halal di sana?

Jangan risau, jika anda bercuti ke daerah Hat Yai anda akan menjumpai banyak tempat-tempat makanan halal dan masjid-masjid untuk beribadah. Hal ini kerana, di daerah Hat Yai masih banyak penduduk yang beragama Islam. Jadi, anda tidak perlu risau jika di Hat Yai. Antara 10 tempat makan yang halal di Hat Yai Thailand temasuk:

1. Dimsum Chabura Hatyai

2. ASEAN Night Bazaar

3. Hamid Restaurant

4. Tamrab Muslim Restaurant 

5. Hat Yai Walking Street

7. Kelantan Restaurant

8. Salma Halal Restaurant 

9. Decha Fried Chicken Restaurant

10. Khlong Hae Floating Market

Jadi, anda tidak perlu risau! Jika anda ingin mencari makan di Hat Yai, anda boleh pergi ke 10 tempat yang di senaraikan di atas. Anda boleh menggunakan Google Maps atau Waze sahaja untuk sampai ke sana.

Cara Masuk Ke Thailand Dengan Menggunakan Kenderaan Sendiri

Ya Benar!  Anda boleh masuk ke Negara Thailand dengan menggunakan kenderaan sendiri. Tetapi diingatkan kepada anda, pastikan Passport anda melebihi 6 bulan sebelum tarikh tamat tempoh untuk ke negara luar. Selain itu, jika anda ingin ke bercuti dengan menggunakan kenderaan sendiri, pastikan anda mengambil perlindungan insurans terlebih dahulu.

Walaupun ia hanya sempadan dengan Negara Malaysia, tetap diingatkan sekali lagi kepada anda bahawa ia tetap negara luar. Jadi, anda wajib mengambil perlindungan insurans untuk melindungi anda daripada pelbagai perkara buruk yang akan berlaku ketika anda di sana.

Dapatkan Perkhidmatan Insurans Anda Di Go Thai.My

Bagi anda yang masih tidak tahu cara atau di mana tempat yang boleh mengambil insurans kenderaan untuk masuk ke Negara Thailand, jangan risau anda boleh mengambil di Syarikat Go Thai.My. Perkhidmatan yang ditawarkan oleh Syarikat Go Thai.My sangat best dan sangat efisien. Hal ini demikian kerana, mereka sangat berpengalaman dalam menguruskan kenderaan untuk masuk ke Thailand. 

Syarikat Go Thai.My sudah menceburi bidang insurans ini selama lebih 22 tahun dalam industri ini. Jadi, ini membuatkan mereka sudah mempunyai banyak kenalan mereka di Negara Thailand. Ini sebenarnya bonus untuk anda yang mengambil insurans bersama Go Thai.My. Hal ini secara tidak langsung, jika anda mempunyai masalah di Thailand, Syarikat Go Thai.My akan menghubungi kenalan mereka di sana untuk membantu anda dengan lebih cepat. 

Antara kebaikan lain, jika anda mengambil insurans kenderaan untuk masuk ke Negara Thailand bersama Go Thai.My anda akan mendapat kelebihan seperti bantuan kecemasan 24 jam. Jadi, jika anda menghadapi masalah seperti yang tidak dijangka seperti kemalangan jalan raya, anda boleh menghubungi pihak Go Thai.My. Mereka akan datang menolong anda tidak mengira waktu.

Kini, kami sudah menempah tempat di hati ramai rakyat Malaysia. Ramai yang suka berurusan dengan mereka kerana sistem mereka lebih cepat dan mudah. Lebih dari 3 juta pengguna memilih Go Thai.My untuk mengurus insurans kenderaan mereka untuk masuk ke Negara Thailand.

Senarai Pakej Yang Ditawarkan Oleh Go Thai.My

Terdapat 4 jenis pakej insurans yang patut dimiliki oleh seseorang yang ingin masuk ke Negara Thailand dengan menggunakan kenderaan sendiri. Antara pakej insurans yang diperlukan ialah:

1. COMPULSORY

Compulsory ialah insurans yang wajib dikenakan ke atas setiap kenderaan yang keluar masuk ke Negara Thailand. Ini di bawah akta “MOTOR VEHICLE ACCIDENT VICTIMS ACT 1992”. Compulsory ini hanya akan menanggung kos rawatan pihak yang terlibat di hospital Thailand.

2. VOLUNTARY (3RD PARTY INSURANCE)

Insurans voluntary (3rd party insurance) ini amat digalakkan untuk diambil. Insurans ini bagi melindungi anda dari tuntutan pihak ketiga jika terlibat dengan kemalangan. Selain itu, ia juga membantu anda menghindari dari membayar pampasan yang di luar jangka.

3. EXTENSION 101

Extension 101 adalah insurans kesinambungan insurans kenderaan yang digunapakai di Malaysia. Sebagai contohnya, di Malaysia anda menggunakan Etiqa Takaful, anda hanya perlu berhubung terus dengan ejen insurans anda untuk mendapatkan tambahan perlindungan semasa di Thailand.

4. PERSONAL TRAVEL INSURANS

Insurans peribadi khusus untuk perlindungan dari penyakit semulajadi. Selain itu, ia juga tambahan kepada compulsory jika tidak mencukupi.

Jom Dapatkan Perkhidmatan Insurans Kenderaan Mudah Bersama Kami!

Oleh itu, jika anda ingin ke sana, ambil insurans kenderaan anda bersama kami di Go Thai.My. Pasti anda akan berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan! 

Oh ya, sebelum terlupa, kami juga menawarkan cabutan bertuah dengan pelbagai hadiah menarik. Jom sekarang! Jangan lepaskan peluang anda untuk menang.